Základné rozdelenie kosačiek

Rotačná kosačka

Je to najpoužívanejšia verzia kosačky. Či už v elektrickom, alebo benzínovom prevedení sa používa na pravidelné kosenie. Má pevné šasi, ktoré je možno výškovo nastavovať a nôž je ukrytý pod ním.
Drvivá väčšina takýchto kosačiek je vybavená zberným košom, ktorý je odnímateľný. Niektoré modely umožňujú aj bočné vyhadzovanie alebo mulčovanie. Keďže sú to kosačky na pravidelné kosenie, neodporúča sa kosiť viac ako jedna tretina výšky trávy. (ak je výška trávnika 15cm - kosí sa max. 5cm ). Pri prekročení tejto hranice je stroj nadmerne zaťažovaný a trpí aj samotný trávnik. Môže sa stať, že kosačka vytrháva chumáče trávy aj s koreňmi, čo určite neprospieva kvalite trávnika.



Bubnová kosačka

Slúži na nepravidelné kosenie veľkých plôch. Niektoré verzie dokážu kosiť aj meter vysoký porast.
Má dva kolesá a v prednej časti rotačný tanier s dvoma, troma, alebo štyrmi nožmi. Tieto kosačky trávu nezbierajú, ale pokosený porast ukladajú do riadkov v pravej časti stroja - ako pri ručnom kosení. Kosia sa rovné plochy.


Vyžínač

V elektrickom, alebo benzínovom prevedení sa používa na dokončovacie práce po kosení rotačnou kosačkou. Okolo stromov, kríkov, plotov - všade, kde sa nedostaneme rotačnou kosačkou. V benzínovom prevedení ho možno použiť aj na kosenie menších plôch.
Obsluha ho drží v ruke. Na konci stroja je plastová hlavica s nylonovým lankom, ktoré kosí.





Krovinorez

Používa sa na kosenie veľkých plôch a vysokých porastov. Na rozdiel od bubnovej kosy je ho možné použiť aj na kosenie nerovných terénov. Podobne ako pri vyžínači sa dá kosiť s nylonovým lankom, no je možné založiť nôž na trávu, krovie, či pilové listy na hrubšie dreviny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára